Tijdens het concert op zondag 22 oktober in de Jozefkerk te Spoele op uitnodiging van Marnixring Filip De Pillecyn creëerde Harmonie Ste-Cecilia Zele het indrukwekkende Wartime Impressions van Pieter Corten.

Het werk kwam tot stand in de periode van de aanslagen in Brussel en Nice.
‘Het terrorisme kwam heel dichtbij toen, ik ben daar van geschrokken’, licht Pieter Corten toe. ‘Ik ben nochtans helemaal geen angstig persoon, dus de aanslagen hebben me niet voorzichtiger gemaakt dan ik voorheen was. Maar ik erkende wel de impact van die gebeurtenissen op onze maatschappij en dacht: tijd om er een compositie rond te maken. Het stuk beschrijft vier verschillende impressies die gepaard gaan met oorlog. De nadruk ligt daarbij op het woord impressie: als geprivilegieerde, oorlogsmaagdelijke westerling kan ik namelijk niet beweren dat je een gegeven als oorlog volledig kan vatten.’

Tijdens het concert in Lokeren stonden uiteraard ook nog andere werken op het programma. Veerle Deknopper van Klassiek Centraal was erbij en schreef een mooie recensie die u hier kan nalezen: Something old, something new, something borrowed.

(gva)
Foto’s: Eric Arens