Op vrijdag 26 en zaterdag 27 oktober gaat Cecilia de internationale toer op. De harmonie nodigt twee toporkesten uit voor een in alle opzichten boeiend en muzikaal uitwisselingsweekend: Het Pihalni Orkester Krka uit Slovenië en de Tramharmonie uit het Nederlandse Amsterdam.

Na een dag hard werken op de tram in het Amsterdam van het begin van de twintigste eeuw, vonden de conducteurs hun ontspanning bij een biertje, bitterballen en blaasmuziek. Dit was het begin van de Amsterdamsche Tram-Harmonie. (rechts op de foto) Nederlandser kan het niet. De afgelopen 110 jaar heeft de Amsterdamse Tramharmonie een behoorlijke metamorfose ondergaan. Nog steeds vormen bier, bitterballen en vooral blaasmuziek de ingrediënten van de repetitie, maar de meer dan 50 leden hebben inmiddels heel verschillende professionele achtergronden. In tegenstelling tot de fanfare waarmee het ooit begonnen is, speelt de Tramharmonie nu symfonische muziek van de bovenste plank en heeft het orkest inmiddels al 50 keer in het Concertgebouw gespeeld, met bekende gastartiesten als Henk Poort en Karin Bloemen.

Het Sloveense orkest bestaat sinds 1957. Het Pihalni-orkest is niet van de minste, het is een groep amateurmuzikanten die opgeleid werden om op het hoogst mogelijke niveau te spelen. Hun optredens zijn altijd begeesterd, vol van enthousiasme en precisie. Ze speelden met de beste Sloveense solisten en konden tegelijk al een pak internationale solisten strikken. Ze schitterden meermaals op internationale wedstrijden in Italië, Duitsland en Hongarije.

Tijdens het Internationale Harmonieweekend staan twee dubbelconcerten op het programma, respectievelijk op vrijdag 26 (Ste-Cecilia Zele en Krka Slovenië) en zaterdag 27 oktober (Ste-Cecilia Zele en Tramharmonie Amsterdam), telkens om 20 uur in De Wiek. Er zullen tussen de orkesten onderling solisten en dirigenten uitgewisseld worden, dat maakt de uitwisseling en de concerten ongetwijfeld nog boeiender. De Zeelse harmonie speelt op beide avonden een ander programma.