De Vuurvogel van Igor Stravinsky was hét pièce de résistance tijdens het Nieuwjaarsconcert op 14 januari in De Wiek. De orkestsuite uit het ballet werd enthousiast onthaald door het talrijk opgekomen publiek. Stravinsky had het bij het rechte eind toen hij het werk ‘that great audience lollypop’ noemde.

Maar ook de feestelijke en levendige ouverture van Dimitri Sjostakovitsj kon op veel bijval rekenen, net als de rituele Vuurdans uit El Amor Brujo van Manuel de Falla, een vrij korte opzwepende dans.

De finale uit de Symfonie 0 van onze dirigent Bart Picqueur sloot qua sfeer en thematiek nauw aan bij de rest van het programma. Bart componeerde het volledige vierdelige werk ter gelegenheid van het 175-jarige bestaan van onze harmonie en liet zich literair inspireren door de Phoenix uit de kenspreuk van de harmonie, een mythische vogel die ook in de Egyptische en Griekse Mythologie voorkomt.

Met de Russian sailors dance uit het ballet The red poppy van de Rus Reinhold Glière sloot onze harmonie dit temperamentvolle en hitsige concert af.

Na twee populaire bisnummers, de Bloemenwals van Tsjaikovsky en Wals n°2 van Sjostakovitsj, kon er geklonken worden op het nieuwe jaar.

Foto’s: Eric Arens